Rissa VGS > [Forside elementer] > Lysfest 11. desember 2007

Lysfest 11. desember 2007

Å tenne lys er et av de vanligste og fineste symbolene vi mennesker har. Fra urgammel tid har vi som lever med mørketid hatt en særlig forkjærlighet for lyssymbolene. For urfolkene i nordområdene var det nok ikke selvfølgelig at sola skulle vende tilbake. Grekeren Prokopis skrev på 500 tallet om en stamme langt mot nord som var livredde for at sola ikke skulle snu ved vintersolverv. Fra gammelt vet en at det ble brent bål ved solsnu for å tilføre sola ny kraft.

I de aller fleste religioner og kulturer har lyset en sentral betydning. Gjennom vår kristne tradisjon er lyset ofte symbol for glede. Også tillit, tro, håp og kjærlighet blir billedgjort gjennom lyset. På et vis kan en si at de fleste av våre juletradisjoner handler om å tenne lys og spre lys for hverandre.

Kl 0830 den 11 desember, mens mørket ennå hvilte over bygda, ble 30 fakler tent i skolegården. Elever og lærere gjorde seg klare for turen til Rein. Værgudene så ut til å sette stor pris på lysfesten. Nesten vindstille og temperatur rundt 0 grader. Ved Strømmensbrua venta en journalist fra Fosnafolket. Vi fortalte litt om bakgrunnen for lysfesten og om programmet for dagen. Etter en times vandring kom vi til Rein kirke. Kun to av faklene brant fortsatt så nå ble nye 30 fakler tent. Ingrid fortalte om lysfesttradisjoner i ulike kulturer og vi tente lyktene som DH / minoritetsspråklige hadde laget.

Nå gikk turen inn i Reinskogen. Her hadde naturbruk dagen før laget en adventspiral i snøen. Elevene gikk to og to inn i spiralen og satte fra seg faklene. Da alle faklene stod i snøen og vi stod i ring rundt spiralen hørtes en sint stemme. En skjeggete stor, sint mann med hund kom ropende gjennom skogen på leting etter datteren sin. Like etterpå dukket Lucia opp. Hun fortalte om sitt liv og sin skjebne.

Vi stod å så faklene brenne og sang ”En stjerne skinner i natt” og ”Tenn lys”. Etter lyssermonien ble det servert varm gløgg og masse deilig julebakst som HS hadde laget for anledningen.

Etter en liten tur i Reinskogen dro vi til klosterruinene der vi ble møtt av ei syngende nonne (Olga Berg) som fortalte om livet i klostret i middelalderen. I Rein kirke ble vi møtt av varme og av to damer, Ingrid Brevik og Olga Berg, som fortalte om Rein kirke, Johan Bojer og om gamle juletradisjoner i Rissa. Mange stilte spørsmål.

På tilbaketuren gløtta sola fram og da vi kom til Strømmensbrua satte vi ut 3 lykter på vannet. Dette med å sette lykter på vannet er bla en asiatisk tradisjon (Eks Thailand).

Bildene er tatt av Jan Are Øhlander

Artikkel i Fosna-Folket